Eftersom allt fler använder sina mobiler för att surfa och söka efter information online är det ett måste med en mobilanpassad hemsida. Om man inte gör det kan det mycket väl bli så att man hamnar längre ner i sökresultaten efter de som har uppdaterat och anpassat sina hemsidor för olika skärmstorlek. Men hur ska man tänka för att skapa en sajt som fungerar riktigt bra på en mindre skärm? Här kommer några viktiga exempel på hur du kan mobilanpassa din sajt.

Design som är responsiv

Du kanske redan har stött på det här uttrycket men vad menar man egentligen med responsiv design? När en hemsida har responsiv design så betyder det att den kommer att se lika bra ut på en liten skärm som på en stor skärm. Alla som surfar in på den får en enhetlig känsla och ser tydligt hur de ska navigera runt på sajten.

Få folk att handla

Om du driver en webbutik så vill du förstås att de som besöker din sajt ska klicka på köpknappen, men även andra typer av hemsidor är i stort behov av att folk faktiskt gör något då de kommer till sidan. För att lyckas med detta så måste man ha tydliga budskap och text och bild, så kallade call to actions, som gör det lätt för besökare att förstå hur de ska handla eller ta del av mer information. Betänk hur sajten uppfattas på en mindre skärm. Det är viktigt att dina call to action-texter och -knappar syns i mitten av skärmen, och att det är enkelt att fylla i formulär eller att klicka på en knapp för att beställa.

Kontaktformulär

När man har kontaktformulär så kan man ha med många fält men det här är inte att rekommendera för mobiltelefonen. Be bara om namn och email, och kanske också telefonnummer. Många gånger så räcker det ju med email för att man med sitt mailprogram ska kunna skicka intressanta nyheter till potentiella kunder. Ju färre fält, desto enklare blir det för mobilanvändaren att fylla i och ta kontakt med dig.

Kontakt

Kontaktsidan på din hemsida måste vara tydlig och enkel att förstå. Ibland så kan det vara klokt att lägga upp en karta som visar var man finns. Om det är så att många frågar om vägen till er verksamhet så är det ett stort plus att ha en lättläst karta som syns bra på mobiltelefonen.

Film och ljud

Det är också viktigt att tänka på det där med multimedia. Om man har film och bild på sajten så måste dessa se bra ut i mindre format. Här kan man dra nytta av tjänster som Youtube som är gjorda för att fungera bra även på mindre skärmar.